Căminul unora dintre ultimele păduri virgine din Europa, România este foarte bogată în faună sălbatică. Pe lângă faptul că are cea mai mare populație de urși bruni de pe continent, țara este unul dintre puținele locuri din Europa unde puteți observa bizonii europeni aproape dispăruți, pelicanul dalmat și unii dintre ultimii cai sălbatici din Europa. Ca să nu uităm, o prezență timidă pe lista animalelor sălbatice masive și impunătoare, hamsterul român poate fi cel mai drăguț animal pe care îl vei vedea astăzi!

 

Râsul(Lynx)

 

Acesta felina notorie de timida, care trăia cândva în pădurile de pe tot continentul, este acum limitat în acele locuri în care prezența umană este foarte scăzută. Pădurile românești găzduiesc a doua cea mai mare populație de râși eurasiatici (Lynx Lynx), după cele din Rusia, și este o specie protejată.

 

Râsul preferă regiunile montane cu păduri mari și destul de conifere, iar Munții Carpați tocmai asta oferă. Dacă aveți noroc, puteți observa râsul în Munții Retezat, Munții Făgăraș, Apuseni, Munții Gurghiu și Munții Ciuc, printre alții. Dar pentru o experiență completă, mergeți la o drumeție în parcul național Călimani din nordul României și, alături de râs, puteți observa și pisica sălbatică, o felină mai mică și mai drăguță care trăiește în pădurile românești. Cel mai bun moment pentru a observa acest animal nocturn, carnivor este fie foarte devreme dimineața, fie noaptea târziu, așa că rețineți că este foarte rar văzut în plină zi.

 

Ursul brun

 

Pe vremuri – mai exact, la mijlocul secolului al XIX-lea – ursul brun (Ursus arctos) a trăit în toate regiunile României, de la Delta Dunării până la câmpiile din sudul României și până la vârfurile muntilor. Agricultura și creșterea animalelor și-au restrâns masiv teritoriul de atunci, dar, din fericire, România are în prezent cea mai mare populație de urși bruni din Europa.

Un animal extrem de teritorial, un urs brun are nevoie de între 50 și 270 de kilometri pătrați (5.000-27.000 de hectare) numai pentru el. De aceea, cei 10.000 de urși bruni care trăiesc în țară au găsit condiții optime în munții Carpați. Acestea includ disponibilitatea hranei și cea a zonelor stâncoase, unde își pot construi bârlogurile de hibernare.

Parcul Natural Munții Maramureșului, precum și Cheile Bicazului – Parcul Național Hășmaș, Cheile Nerei – Parcul Național Beușnița și Călimani sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru a vedea acest animal frumos. Cu toate acestea, dacă vezi un urs, cel mai bun sfat este să păstrezi distanța și să încerci să nu atragi atenția, deoarece se pot simți amenințați și pot ataca. Cei pasionați de animale sălbatice pot vizita și Peștera Urșilor, din Munții Apuseni, și pot vedea peste 100 de schelete bine conservate ale ursului de peșteră, care a dispărut în urmă cu aproximativ 27.500 de ani.

 

Zimbrul european

 

Avand o inaltime de pana la 1,95 metri, cele mai mari exemplare masculi de bizon european (Bison bonasus) pot cantari pana la o tona, ceea ce face din mamifer cel mai mare si mai greu animal terestru din Europa. Acest uriaș blând – preferă să trăiască în turme și să pască pe iarbă, arbuști și orice e verde – este foarte bine reprezentat în România, unde a fost reintrodus în ultimii ani și poate fi admirat în cinci rezervații naturale.

În prezent, cel mai mare proiect de repopulare a zimbrului din Europa se găsește în Munții Țarcu, județul Caraș-Severin, lângă satul Armeniș. Acesta este unul dintre puținele locuri din lume în care natura este încă cu adevărat sălbatică, ceea ce o face potrivită pentru acest proiect ambițios. Cea mai recentă adăugare în parc a văzut sosirea a 40 de zimbri, care vor fi eliberați treptat în sălbăticie. Un zimbru poate acoperi un teritoriu de până la 200 de kilometri pătrați, iar prezența lor este foarte binevenită în această zonă, deoarece ajută la fertilizarea pajiștilor, sporind diversitatea. De asemenea, rezervația satului Acriș are 34 de zimbri, în timp ce cea de la Bucșani, în apropiere de Târgoviște și Ploiești, are 37 de zimbri, inclusiv câțiva tineri.

 

Caprisul

 

Capra (Rupicapra rupicapra) este o prezență prietenoasă și plină de viață în munții României. Aceste mici capre originare de pe continentul european pot alerga cu 50 de kilometri pe oră și pot sări pe distanțe de până la șase metri și pe verticală, chiar și la doi metri înălțime în aer.

Femelele și puii lor trăiesc de obicei în efective de aproximativ 20 de indivizi sau mai mult, în timp ce masculii sunt solitari pentru cea mai mare parte a anului. Capra poate fi observată destul de mult pe toți munții, dacă urci suficient de sus. Veți avea cele mai bune șanse de a vă încrucișa cu capra dacă faceți drumeții în Piatra Craiului, Făgăraș, Ceahlau, precum și în Munții Bucegi. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș este, de asemenea, un loc grozav, deoarece oferă condiții optime de mediu pentru capră.

 

Pelicanul dalmat

 

Pelicanul dalmat (Pelecanus crispus) este cea mai mare pasăre de apă dulce din lume. În ciuda dimensiunilor sale, atingând 7,25 – 15 kg în greutate și 1,60 și 1,83 cm înălțime, și având o anvergură a aripilor între 245 și 351 cm, este o pasăre grațioasă. Migratori pe distanțe scurte spre medii, trăiesc în stoluri mari și zboară în sincronie frumoasă.

Îi găsești în Delta Dunării, unde ajung în martie și pleacă la sfârșitul lunii august. Odinioară foarte numeroasă, cu milioane doar în România, populația a scăzut drastic în întreaga lume, în principal din cauza pierderii habitatului. În prezent, în Delta Dunării au mai rămas aproximativ 450 de perechi. De aceea, măsurile de conservare au fost adoptate în multe țări, inclusiv în România. Pentru a încuraja reproducerea, au fost amplasate platforme în Grecia, Turcia, Bulgaria și România, iar rezultatele se arată.

Când vizitați Delta, încercați să găsiți pelicanii la prânz: se hrănesc cu pești pe care îi prind înotând de-a lungul și apoi scufundându-se rapid sub apă. După ce prind peștii în cioc, ei eliberează apa din părțile laterale ale pungilor și înghit peștele. Au nevoie de 1.200 de grame pe zi.

 

Calul sălbatic

 

Tot în Deltă, veți găsi unii dintre ultimii cai sălbatici (Equus ferus) rămași în Europa. Călătorie în Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România. Situată între cele două brațe ale Dunării Sulina și Chilia, se întinde pe o suprafață de 2.825 de hectare.

Zona găzduiește 4.000 de cai sălbatici care pot fi observați în turme, pășnind liber. Nu tocmai timizi, sunt mai mici decât rudele lor care sunt folosite pentru călărie sau pentru alte activități. Deși seamănă cu caii găsiți în satul Sfântu Gheorghe din apropiere, sunt de fapt diferiți și mai mari ca aceia. Rezervația Pădurea Letea este un loc important datorită faunei și florei bogate, în ultimii ani au existat îngrijorări că populația în creștere ar putea suprapășuna și poate cauza dezechilibre în biodiversitate. Cu toate acestea, deocamdată nu au fost luate măsuri pentru a împiedica reproducerea cailor sălbatici ai Dunării.

 

Vipera cu corn

 

Vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes) este cea mai mare dintre speciile de vipere europene, masculii ajungând până la 90 de centimetri lungime. Ei se disting prin faptul că capul lor ascuțit prezintă un corn moale, acoperit în trei straturi de solzi.

Spatele viperei cu corn prezintă o linie șerpuitoare maro sau neagră, care este cel mai vizibilă la masculi, iar părțile laterale sunt acoperite cu pete întunecate de o culoare potrivită. Pântecele lor sunt galbene sau maro, iar vârful basmului este portocaliu sau chiar de țiglă.

O creatură iubitoare de soare, viperei cu corn îi place să găsească un platou stâncos pentru a face plajă sau să se cațere pe ramurile copacilor pentru a se încălzi. Îl vei găsi în regiunile muntoase ale României, în special în Munții Retezat. Are o preferință pentru apă, așa că adesea cuibărește de-a lungul malurilor râurilor. Când este văzută, cel mai bun sfat este să faci o poză mai degrabă decât un selfie, deoarece veninul viperei cu corn este printre cei mai otrăvitori pe care îi poți găsi printre șerpii români.

 

Hamsterul românesc

 

Hamsterul românesc (Mesocricetus newtoni) este poate cel mai drăguț animal blănos pe care îl veți găsi printre fauna sălbatică din România. Habitatul său nu depășește 50.000 de kilometri pătrați în Dobrogea, estul țări și nord-estul Bulgariei.

Un animal nocturn, se hrănește cu semințe, ierburi și insecte mici, precum și cu legume pe care le fură din grădinile oamenilor. De fapt, deși preferă să-și construiască complexe galerii subterane în zone de dealuri sălbatice sau câmpii curate, au fost din ce în ce mai atrași de livezi, vii și grădini. Aici găsesc cea mai bună mâncare, pe care o trag în bârlogurile lor folosind fălcile lor elastice. În prezent, în România trăiesc aproximativ 3.000 de exemplare, ceea ce conferă hamsterului românesc statutul de animal aproape pe cale de dispariție.

 

Descopera si

 

Pădurile virgine din România

 

Munții Carpați – o comoară pentru România

05/10/2022

Descopera Romania-Unde să vezi fauna sălbatică incredibilă a României

animalele salbatice din romania si muntii carpatii
Fii informat!
29 noiembrie 2022
Istoria inchisorii Alcatraz Cu istoria
29 noiembrie 2022
Un antibiotic este un medicament
25 noiembrie 2022
Stiloul, vaccin antiholeric sau avionul
23 noiembrie 2022
Corelația dintre stres și părul
23 noiembrie 2022
Migrena nu are leac cunoscut,
23 noiembrie 2022
Antarctica și Arctica au multe

Cele mai noi

Descopera Lumea

Distribuie